Jean Cocteau je predstaviteľ avantgardy v modernom umení

05.07.2014 Celý región

Maisons Laffitte/Bratislava 5. júla (TASR) - Francúzsky spisovateľ, maliar, filmový scenárista a režisér Jean Cocteau je predstaviteľ avantgardy a synkretizmu v modernom umení. Narodil sa 5. júla 1889 vo francúzskom Maisons Laffitte. V sobotu uplynie od jeho narodenia 125 rokov.

Jeho talent sa prejavil v literatúre, v divadle, vo filme a vo výtvarnom umení. Svoju bohatú a rôznorodú umeleckú kariéru začal písaním básní. V prvej výraznejšej básnickej zbierke Mys Dobrej nádeje (1919) sa prispôsobil dadaistom, potom sa vo svojich dielach venoval tradičnej poézii i slovnému automatizmu, literárnemu kubizmu až svojráznemu surrealizmu.

Náklonnosť k modernizmu prejavil najprv v knižných a výtvarných dielach. Spolupracoval s maliarom Pablom Picassom, s klasikom patamuziky - hudobných experimentov - Erikom Satiem a hudobníkom Dariusom Milhaudom, (balet Paráda 1919, mimická hra Býk na streche 1920).

Zmodernizoval antické témy (Orfeus 1927, Kráľ Oidipus 1928, Antigone 1929). Napísal romány Podvodník Thomas 1923 a Strašné deti 1929.

Jeho prvým filmovým pokusom je film Krv básnika z roku 1930. Kritici považujú za vrchol jeho filmovej tvorby opusy Orfeus (1950) a Orfeov závet (1960), diváci si však pamätajú najmä jeho Krásku a zviera s hercami Jeanom Maraisom a Josette Dayovou v hlavných úlohách.

Silné slovo a výrazné vizuálne cítenie boli hlavné danosti umelca, ktoré kinematografia spájala. Vo väčšine filmov Jeana Cocteaua prevládajú ťažko vysvetliteľné symboly a nejasné asociácie, bizarnosť a exaltovanosť, pričom chýbajú skutočné filmové inšpirácie. Po filme Orfeov závet, ktorý tiež patrí k takýmto dielam, už nenašiel producenta pre ďalšie filmy.

Jean Cocteau zomrel 11. októbra 1963 v Paríži vo veku 74 rokov. Jeho úmrtie zapríčinila srdcová príhoda, keď sa dozvedel o smrti svojej priateľky Edith Piaf.
 

Vyberte región